GLAVA SECERA PRIPOVETKA PDF

Cela pripovetka jenešto uprošćena i svedena na malu umetniĉku Glišić je u pripoveci. Glava. šećera. izneo takav jedan vid bogaćenja, koji. Get this from a library! Pripovetke: Prva brazda. Ni oko šta. Šilo za ognjilo. Glava šećera. [Milovan Glišić]. MILOVAN GLIŠIĆ – „GLAVA ŠEĆERA“”Glava šećera“ je pripovetka čija je ra!ja je !o”tav!a i teče pravoli!ij”ki# $retira r%štve!i.

Author: Fenrinris Tutaur
Country: Spain
Language: English (Spanish)
Genre: Love
Published (Last): 2 February 2005
Pages: 463
PDF File Size: 9.60 Mb
ePub File Size: 10.24 Mb
ISBN: 672-5-14123-681-1
Downloads: 97292
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Dikus

U Dva cvancika je obradio jednu aljivu narodnu priu, lako i zabavno, sa prijatnim, neto povrnim, slikanjem seoskoga ivota. Glii se ne obzire na seoskog najamnog radnika, niti se vie ponavlja ona svirepa istorija bogaenja iz pripovetke Glava eera.

|Prepricanalektirapepeljuga_tsmpg| |raonemoviefullhdp|

Ideje Svetozara Markovia i njihovo propagandno dejstvo na selo hlava su snaan uticaj na prve knjievne radove Milovana Gliia. Glii je u pripoveci Glava eera izneo takav jedan vid bogaenja, koji je iao od kamufliranog mita do surovog unitenja egzistencije. Za vreme ratova U Gliidevim umjetnikim radovima nema ni krika ni jauka za neispunjenim eljama i nadama i nezadovoljenimstrastima i poudama, a nema ni zanimljivih psiholokih detalja kao u Laze Lazarevida ni pretjeranog uljepavanja sela i seoskog ivota kao u Janka Veselinovida, koji je imao vrlo visoko miljenje o Gliidu i njegovim pripovijetkama i s ponosom se smatrao njegovim uenikom.

Milovan Glisic – Pripovetke Documents. Pripovetku Zloslutni broj, koju je pisao u vidu anegdotoke humoreske, razvio je u pozorini komad Podvalu.

Na tehnikom fakultetu Velike kole u Beogradu proveo je seceraa godine, odatle preao na filozofski fakultet, gde je ostao, ne svrivi ga, do Advanced Search Find a Library. Your list has reached the maximum number of items.

You already recently rated this item. Pisac skromnijeg knjievnog talenta, Glii nije mogao da nadvlada neke slabosti u svom knjievnom postupku.

Tako je nastao itav niz likova podmitljivih, neasnih, glupih predstavnika vlasti pripovetke “Glava eera”, “Redak zver”, “Raspis” itd. Pripao je omladinskom kruoku koji je u privatnom ivotu davao obrazac tipa “novog oveka” u duhu borbe Svetozara Markovia.

  KALLISTOS WARE THE ORTHODOX CHURCH PDF

Radan Radanovi nije dovoljno reljefan lik koji bi se pamtio. Dete sa sela, on je sauvao seljaku duu i nikada nije mario za varo, za “gadnu ariju”, kako je on govorio.

U njoj se govori kako dva pobratima Kia i Mia podvaljuju jedan drugome prodajui umesto oraha iarke a umesto vune mahovinu i kako su na kraju oba podvalila druini razbojnika. No njegove pripovetke sa temama praznoverja nemaju one poezije, ivopisne sredine, podneblja ,i umetnike snage kaje imaju Gogoljeve skaske.

Ama neka ko God zamoi pero, odmah ti tu potegni kapetana: Your Web browser is not enabled for JavaScript.

Posle zavrene osnovne kole radio je seccera praktikant i tako imao prilike da upozna sitni inovniki svet koji e kasnije rado prikazivati u svojim delima. U besu, Radan baca glavu edera u reku kao kunu stvar koja donosi samo nesrede.

Ovome treba dodati opseni prevodilaki rad; najznaajniji su njegovi prevodi klasikaruskog realizma Gogolja Mrtve due, Taras BuljbaGonarova Oblomov i Tolstoja Rat i mir. Pa opet kod njega nema klonua duhom, nema beznaa. Prema uraenom i svrenom poslu, on je nesumnjivo na najbolji i najsavjesniji prevodilac.

Redi demo o njemu samo nekoliko rijei, pripovefka to o njemu kao srpskom pripovjedau i ovjeku, dostojnom svakog potovanja. I jedne i druge Glii odluno osuuje.

glava secera milovan glisic film

On je jednu upravo bio kupio za sebe, ali, eto, moe im je prodati, pa de on drugu kupiti. Njime je bio ispunjen ivot onih kafana u kojima su se skupljali pisci, novinari i glumci, ivot redakcija, gde se takmiilo u dobrom vicu, u duhovito isprianoj anegdoti.

Pop Jerotije, “onaj vrljooki iz Miokusa, to re za enskinjem kad se malo devne i to peva zajedno s Ciganima nekakve skaredne pesme”.

Iz ove slike izbija Gliiev podsmeh onima koji se posveuju izuavanju sela, a prvi put u njega ulaze; posveuju se izuavanju seoskog ivota, a pojma nemaju kako taj ivot izgleda. Ovo kazivanje o kapetanu Maksimu Sarmaevidu propradeno je ironijom. Milovan Unkovi, Tatjana Pripobetka Documents. Kratka pripovetka ilo za ognjilo, u kojoj se govori kako su se dva prevarena seljaka Tiosav i Vitomir osvetili ir-Trpku tako to su mu prodali njegovo vlastito dobro, moe se uzeti kao najizrazitiji primer podvale shvaene kao socijalna odmazda.

  DIGEORGE SENDROMU PDF

MILOVAN GLII

Njegova prva pripovetka No na mostu pripada ovom anru, a najpoznatija pria iz ove skupine je Posle devedeset godina u njoj se stalno meaju realne slike iz seoskog ivota sa svetom fantastike, humor i folklorna mistika, vampirizam i erotika.

Docnije je bio ef korektora Dravne tamparije, zatim dramaturg Srpskog Narodnog Pozorita, na kome je poloaju dugo i uspjeno radio. Pre njegovih pripovedaka o selu se pisalo sa mnogo ulepavanja knjievnost je prikazivala selo onakvim kakvim su romantiari eleli da ga vide. On se ruga popu koji ita molitve nad bolesnim prasiima, uitelju iz koga pop tera “neastivog” da zbuni inspekciju, optinskom ati koji je uhvatio divljeg oveka na Kosmaju. S druge strane, uao je jednim delom svoga pripovedakog rada kritiki u ivot nae seooke stvarnosti.

Ali ovde rtva podvale nije neki obian seljak, nego seoski gazda, zelena, koji, im doe u grad, gubi tle pod nogama i od varalice se pretvara u rtvu. To su uka pandur i njegov poznanik Pajo.

Domadin David Uzlovi je “izuio secfra malo osnovne kole”, “izui u prste sve zakone i polone i odrene”, “stee neku paru za svojih deset godina, pa sad, hvala bogu, ima ime ekati svoje znance i prijatelje”.

On je uzeo jaka uea u novom pokretu, bio jedan od prvih beogradskih velikokolaca koji su prihvatili ideje Svetozara Markovia, zbog rasturanja zabranjenih Markovievih spisa bio osuen na zatvor.